Danish Beauty Awards æresprismodtager Søren Hedegaard stopper som kronprinsessens hår- og makeupartist

Søren Hedegaard - Årets Æresprismodtager ved Danish Beauty Award 2010. Her med årets værter Ellen Hillingsø og Peter Frödin

INTERVIEW

Søren Hedegaard 

stopper som kronprinsesse Marys hår- og makeupartist
ved tronskiftet den 14. januar 2024

Af Anne-Dorte Mathiesen

Den 14. januar 2024 træder Dronning Margrethe tilbage og overlader tronen til næste generation. Søren Hedegaard, der har været fast i jobbet som Kronprinsesse Marys frisør og makeupartist siden 2001, benytter nu samme lejlighed til at stoppe og overlade opgaven til næste generation.

Uventet opmærksomhed
“Man skal kende sin besøgstid og på nuværende tidspunkt og efter 23 år, følte jeg at det var tid at skifte spor, siger Søren Hedegaard, og fortsætter: “Jeg har de sidste 2 år arbejdet som Creative Director hos STUHR sideløbende med mit job ved hoffet – et job som passer rigtig godt til mig og det sted, jeg er i livet nu. Jeg har altid elsket lære fra mig. Det at give viden videre skærper nysgerrigheden hos de unge og styrker fælleskabet, hvilket er en vigtig faktor i moderne salondrift i dag. Her får jeg muligheden for at dele alt det, jeg har med i bagagen fra et langt aktivt liv i branchen,” siger Søren Hedegaard.

Søren husker en af de første store officielle gallaopgaver på Christiansborg, hvor Kronprinsessen bar det store rubinsæt. Kjolen var sølvfarvet og var designet af Malene Birger: “Jeg husker det gys, der gik gennem min krop, da jeg så parret komme ind i salen. Det var et stort øjeblik i min karriere”, siger Søren Hedegaard. Frisuren var en pompøs opsætning, som supplerede det smukke rubindiadem på bedste vis: “Billederne fra begivenhederne gik verden rundt, og det var en stor og ærefuld opgave, som jeg havde fået, og som jeg løste efter bedste evne,” fortæller Søren. “Det var der, det gik op for mig, at der i fremtiden ville være mere end almindelig opmærksomhed på mit arbejde. Det handlede derefter for mig om at holde mig i faglig god form og dygtiggøre mig i genren. I starten tænkte  jeg ikke på at opgaven var meget anderledes end det jeg ellers beskæftigede mig med. Selvfølgelig var jeg godt klar over, at der ville være mange meninger og holdninger til mit arbejde, men at det ville få så stor opmærksomhed, var uventet,”  siger Søren. “Jeg klarede gudskelov skærene.“ 

Klædelighed
Søren havde inden arbejdet med kronprinsessen været nødt til at sætte sig ind i historien om smykkerne. Det kræver indsigt, respekt og forståelse at kombinere “historien” med håndværket. Påklædning og anledning skal passe til smykkerne, men der skal også tages hensyn for at få alt til at sidde. Søren Hedegaard har set sit arbejde som en slags kunsthåndværk: ”Jeg har haft en artistisk tilgang til alle opgaver. Jeg er ikke glad for gentagelser. Frisurens udtryk dukker ofte først op i skabelsen og formgivningen”, siger Søren og fortsætter: ”Mit mantra har altid være klædelighed. Det gælder i klipning såvel som i opsætninger. Kunden skal altid kunne lide billedet af sig selv i spejlet – det gælder alle, uanset hvem man er .

I kronprinsessens tilfælde så er det altid sket i respekt for kronprinsessen selv og for smykkerne. Ingen drømmer jo om, at det store rubinsæt vejer ca. 600 gram. Det kræver helt sikkert erfaring, teknik og faglig dygtighed, at få det til at sidde, så det er behageligt, understreger looket og sidder så selve tyngden af juvelerne ikke får stor betydning for holdningen. Den erfaring havde Søren Hedegaard allerede inden 2001, hvor han var en profil og en stjerne i branchen, men endnu mere erfaring er kommet til undervejs: ”Jeg har jo haft 13 sæsoner på TV-programmet Vild med Dans, hvor man også skal finde en balance, og hvor påklædningen og hårets opsætning skal gøre noget godt for kroppens linjer.

Kronprinsesse Mary med rubintiaraen - Foto: Kongehuset

Fælles interesser
Når man kigger på fotos fra de 23 år, der er gået, hvor Søren Hedegaard har stået for hår og makeup for kronprinsessen, så er der faktisk sket en stor udvikling: “Vi har hjulpet og inspireret hinanden og på den måde fulgt med  tidens strømninger. Det er sjovt for mig at kigge tilbage på den tid, der er gået.” Og på spørgsmålet om muligheden for at sætte de danske kronjuveler på en dronning, så svarer Søren blot: ”Ja, nu vil jeg overlade det til andre at sætte dem.”

Venskabet med kronprinsessen siger Søren Hedegaard ikke farvel til. De to deler meget og har suppleret hinanden godt igennem de mange fælles år. ”Jeg har lært meget i jobbet, men har også kunnet bidrage med en hel masse af faglig karakter. Men vi har adskilt venskab og fagligt liv”, fortæller Søren Hedegaard. ”Kronprinsessen er et empatisk og kærligt menneske, der også har vist sin omsorgsfuldhed for det flygtningearbejde, som jo står mit hjerte nær.”

DBAs juryarbejde
Da Søren Hedegaard sad i Danish Beauty Awards dommerpanel, blev årenes nylanceringer testet grundigt: ”Jeg elsker at teste produkter og finde dokumentation for effekt. Jeg har altid søgt efter bevis, tjekket ingredienslister, og jeg har altid haft mere fokus på, hvad der er i, frem for hvad der ikke er i. Og mine anbefalinger er så gået videre til alle dem, det måtte interessere.” 

Vær nysgerrig
Med årene kommer viden og erkendelser.  Søren fortæller, at han engang ikke vidste, om en serum var nødvendig, men i dag er den jo uundværlig: ”I dag blander jeg jo serum i mange andre produkter – både makeup og hudpleje. Med serum kan du jo skræddersy alt til den enkelte hudtype og til alder. Og også producenterne er blevet dygtigere og dygtigere til at ramme både behovet for bæredygtighed og effektivitet.” Søren husker de tidlige udgaver af økologiske produkter, der var interessante, men måske ikke ideelle. DBA-meddommer Christian Stadil og Søren Hedegaard ville hellere kalde dem økolignende i stedet for økologiske. Men der er heldigvis sket interessant udvikling på den front også. En udvikling Søren er nysgerrig på: ”Jeg er altid nysgerrig. Min gamle far på 95 har altid sagt: ”Stop aldrig med at være nysgerrig.” Og nu er jeg så nysgerrig på mit arbejde hos Stuhr, hvor alle i det kreative team både er nysgerrige og farverige.” I teamet tester de også altid nye produkter til hud og hår. ”Når vi skaber et resultat, som kunden er tilfreds med, og når vi i processen anvender gode produkter, som vi selv tror på, så smitter det af, uanset hvem du er, siger Søren Hedegaard.

En spændende legeplads
Igennem årene er der sket et ryk på flere fronter: ”Nu kan mænd godt bruge makeup. Det er ret interessant, hvad der er sket på kort tid”, siger Søren Hedegaard, og nævner nye typer farvet dagcreme og neglelak som uundværlige eksempler. ”Jeg tror, hver anden unge mand jeg møder bruger makeup”, fortæller Søren. Produkterne er dog ikke nødvendigvis så forskellige. Fugt er fugt uanset alder og køn: ”Jeg er ikke fan af ordet anti-age, for vi kan jo ikke tage aldringen væk, men vi kan gøre meget for at forsinke den og dermed forblive den bedste udgave af os selv. For mig har hænder og tænder en enorm signalværdi og fortæller meget om, hvordan du plejer dig selv. Det er også superspændende med de nye nichelooks, det skødesløse udfordrede og eksperimenterende, der vinder frem. Det mørke hår, (meget lange) negle og xlvipper, rainbowcolors og oversize, Tessa og Veneda Carter, blot for at nævne nogle af dem, jeg synes, er toneangivende.”

Nu skal der ske noget andet i Sørens liv: ”Ja, det var nu.” Så er det jo rigtig dejligt, at arbejdet som kreativ direktør i Stuhr er som en legeplads for Søren Hedegaard.

Søren Hedegaard med salondirektør i Stuhr Anaïs Brynée Christensen ved Danish Beauty Award 2022 - Foto: Peter Dahlerup
Søren Hedegaard med sin mand skuespiller Preben Kristensen ved Danish Beauty Award 2019 - Foto: Sissel Hansen

January 5, 2024 2:55 pm