Interview med Raz – Årets Ildsjæl 2023

Årets Ildsjæl 2023 - Foto: Jørgen Wicklow

 

INTERVIEW

Raz – Årets Ildsjæl 2023

Gentleman & hudproblemknuser

Af Anne-Dorte Mathiesen

Ved Danish Beauty Award 2023 den 28. april blev Raz kaldt på scenen som Årets Ildsjæl. Der gik lige et par sekunder før det gik op for vinderen, at han nu skulle på scenen og modtage statuetten, og da Raz gik op på catwalken i Tivoli Congress Center var der stående applaus og hyldest fra salen.

DBA23 285(1)
En overrasket Raz kommer på scenen som Årets Ildsjæl 2023 - Foto: Jørgen Wicklow

Familiemennesket Raz
Raz hedder i virkeligheden Rasmus Bjørn Steen-Gørup og er blevet kaldt Rasser. Han er vokset op i den lille sjællandske by Ølstykke i trygge rammer med mor og far. Familien har altid tilbragt masser af tid i naturen, og naturens ingredienser spillede en rolle i hverdagen, når Rasmus var i køkkenet med mor, eller når far bryggede, men det var faktisk oldefar, der blev ingrediensopfinder ved et tilfælde: ”Min oldefar var apoteker, og han skulle lave blå bolcher. Han kunne ikke få den blå farve af fingrene igen – den skulle slides af. Det blev simpelthen første step til den blå farve, som derefter blev brugt til de velkendte stempler på svinekød. Jeg har tjent lidt ekstra håndører til ferien ved at hælde blå farve på flasker hjemme hos min morfar, som senere overtog virksomheden.” Måske har det altid ligget i kortene, at Rasmus skulle den her ingrediens-vej.

Spa-storyteller
Rasmus finder senere ud af – også lidt ved et tilfælde – at det kommer nemt til ham at sammensætte hudplejeprodukter: ”Omkring 2003 arbejder jeg i et fitnesscenter i Fields, hvor de skal have et spa-område, hvor der skal bruges produkter til at skrubbe sig med i dampbadet og smøre på efter saunaen. De produkter, der var på markedet, var dyre. Så jeg gik i butikker og handlede ingredienserne til at lave det selv.”  Det var så vellykket, at der var venteliste til at komme i spa: ”Jeg fortalte historier om alt muligt, og folk syntes, det var spændende at høre om Kodimagnylens historie og meget andet, som jeg havde læst i familiens gamle bøger.”

Rassers Spa
”Pludselig en dag, stod der en fra Politiken Plus-sektionen, der havde været hemmelig spa-gæst, og de spurgte, om læserne kunne få lov til at købe spa. Vi solgte 260 spa-arrangementer til langt ind i det næste år, og de penge, jeg tjente, blev brugt til en røremaskine, så jeg kunne blande produkter derhjemme.” Produkterne kom på 200 ml hvide bøtter med rødt låg – og med en sprittusch skrev Raz på dem, om det var skrub eller creme. Resterne kunne folk så købe. Folk begyndte at ringe og sige: ”Jeg er løbet tør for produkter, kan jeg få det igen?” Det er derefter gået slag i slag med fornyelser og forbedringer. ”Jeg tager ud på en messe, hvor en oplyser til mig, at der skal være en ingrediensliste på – hva’ be’ har’, men ja, selvfølgelig skal folk jo kunne se, hvad der er i.” Og så blev det hele sat i system. Rassers Spa indeholdt lidt for mange s’er, så det endte med at blive til Raz Spa, der nu i 2022 er blevet til Raz Skincare.

Stoltheden er ikke til at tage fejl af, når du banker på døren til Raz Skincares kontor
Her finder du en vinders kontor

Raz gør sig umage
Når Raz får en ny idé, så går han med i laboratoriet og så arbejdes der igennem i flere dage fra kl. 6 om morgenen til kl. 8 om aftenen, hvor de blander og tester. Det kan foregå hos råvareleverandører i udlandet, men den endelige produktion er altid dansk. Raz bliver inspireret på messer, men mest af alt af dem, som henvender sig på grund af hudproblemer. ”Faktisk var det første gang sidste år, at jeg lavede hand wash og hand lotion, der ikke decideret var målrettet et problem, men jeg har fx ikke en ansigtscreme til helt almindelig hud. Jeg har til rosacea, tør hud, eksemhud, aknehud – så jeg får ofte forespørgsler på en helt almindelig og lettilgængelig dagcreme.” Ifølge Raz kan man altid optimere sin pleje til dag og nat. Fx kan man normalisere sit mikrobiom, beskytte med SPF om dagen og sørge for ro til fornyelse om natten. Og Raz Skincare-produkterne vil stort set altid kunne bruges af alle i forskellige kombinationer. ”Jeg fornyer og forbedrer hele tiden produkterne, så vi bliver bedre og bedre til det, vi gør. Mine vitamin-sera er flere gange kommet i nye og opdaterede udgaver.”

Ingrediens-nørd
”Ofte når jeg hører om en ingrediens, så kan jeg måske huske, at det der latinske navn var et min far nævnte, så det kommer nemt til mig. Og så var det var fra start nemt for mig at røre en creme eller syde en sæbe, som det er nemt for bagerens børn at slå en bolledej op.” I dag kommer den viden om ingredienser selvfølgelig også Raz til gavn: ”Jeg er nok den mest besværlige ude hos producenten, for jeg vil være med. Hvis jeg fx skal lave en solcreme, så har jeg har en klar mening om, at følgende ingredienser vil jeg have med, og følgende ingredienser vil jeg ikke have med, og jeg har hørt om den nye metode på In Cosmetics i Barcelona, at man kan indkapsle solfiltre, så de ikke føles fedtet, og det kunne jeg godt tænke mig at kigge ind i. Så jeg vil være ind over samtlige ingredienser, der bliver brugt,” siger Raz med et smil på læben.

Powder to Mousse er en mild rens baseret på vulkansk aske, der renser og fjerner makeup og med kokos-fedt-saltet Sodium Methyl Cocoyl Taurate (SMCT), der er velegnet til følsom hud og også til babyhud
Body Wash og Body Lotion er altid god til at holde hud i god stand - også hud med Keratosis Pilaris og Follikulitis, eller hvis du har jordbærben.

Påklædning er en dyd
Raz er en meget udadvendt type som person. Jordnær med et højt humør og let til grin. Flot i tøjet. En gentleman. Raz siger selv, at han ikke tager tøj på – nej, han klæder sig på: ”Jeg lægger tøj frem hver aften. Finder skjorte og slips. Og jeg tager mig god tid på badeværelset hver eneste morgen til at sætte hår og gøre mig klar. Min mand Kristian arbejder jo i samme branche som mig, så vi bruger meget tid på at tale om dullegrej derhjemme.” Så det er ikke kun ved særlige anledninger, at tøjet er gennemført. Det er hver dag om det er på job eller i sommerhus. Også denne eftermiddag, hvor jeg føler mig helt underdressed i sommervarmen. Raz ser fantastisk ud der ved siden af plancherne med det nye spændende renseprodukt Powder-to-mousse, der igen er idéel til problemhud, men også er en problemløser, når det kommer til rejsebrug, hvor pulveret er perfekt i stedet for flydende væske.

Brandets fire farver
Det er ikke kun i tøjet, at Raz er velovervejet. Også al emballage er gennemtænkt hos Raz Skincare. Alt er i et traditionelt apotekerlook i de fire farver: Brun, hvid, rød og sort – intet andet. ”Jeg bruger glas,” forklarer Raz. ”Det kan genbruges 100%. Der selvfølgelig miljømæssige fordele, men også enkelte ulemper, det er tungere at bære hjem, og du jo kan tabe glas på badeværelsesgulvet. Og spatlen er metal – ikke plast. Og det skiller sig ud. Jeg er ikke som de andre.” Raz kan fortælle en historie, om en dag i shoppen i Torvehallerne, hvor en medarbejder havde købt en grøn saks og ladet den ligge fremme – og det stod bestemt ikke i designmanualen. Det skal være letgenkendeligt. ”Jeg vil ikke ændre det, for jeg tror på koncept. Enten elsker folk det, eller også går de forbi. Men de fleste mennesker kan godt lide koncepter – det giver tryghed. Jeg er bare nødsaget til at være tro mod mit koncept.” Det viser, at Raz ikke går på kompromis. Det gælder også lækkerhed, så selv om nyeste produkt er på pulverform, så er lækkerhed og effektivitet fortsat vigtigst. Det er detaljen og de bittesmå ting, der betyder noget. ”Jeg kommer aldrig hjem til en uredt seng og tager altid opvasken, for hvis jeg enkelt dag har haft en øv-dag, så kommer jeg hjem til en ren lejlighed og en pæn redt seng. Så kan følelsen af at være mislykkedes jo ikke være sand, for jeg lykkes jo med at have et dejligt sted at komme hjem til. Det gør jeg mig altid umage med.”

På vej til Tyskland
Raz Skincare har netop åbnet Sverige og næste store tiltag er Tyskland – forhåbentlig med opstart allerede i år. ”Vi har haft de første Teams-møder med en tysk distributør, så nu skal vi mødes ansigt-til-ansigt. Men det bliver ikke med mig – Raz – som ansigt for brandet, for det er jo kun herhjemme i Danmark, at man ved, hvem jeg er.” Danskere kan finde på at stoppe Raz på cykelstien og sige, at de elsker produkterne, men også til fest: ”En gang fik jeg en borddame, der spurgte, hvad jeg lavede, og jeg svarede skønhedsprodukter. Hun kendte ikke Raz-produkterne, sagde hun. Senere på aftenen tog hun så en Repair op af tasken, og så udbrød jeg: ’Det er jo den, jeg laver!’ Det var sjovt og rigtig, rigtig fedt.”

DSC_6018
Raz omgivet af Cecilie Hother og Kristian J. Steen-Gørup på den blå løber ved Danish Beauty Award 2023
DSC_7312
Raz og Kristian med prisoverrækkerne Årets Ildsjæle fra 2022 Charlotte Winther Nørlev og Didde Juul fra Bodyologist

5 hurtige til Raz

Hvilke hobbyer har du?

”Nørder hudpleje med Kristian, og jeg elsker også at gøre mig umage med at lave mad. Jeg træner kun for at kunne stå skarpt i et par Speedos på badebroen. Jeg elsker faktisk alle former dans med koreografier og rotationer og alt muligt.”

Din nyeste idé?
”Jeg er i gang med at lave et ingrediensbibliotek med udgangspunkt i mine egne produkter, hvor man kan læse om ingredienserne. Derefter begynder vi at medtage de mest brugte ingredienser i skønhedsindustrien, så de danske kunder kan læse om de ingredienser, de har i deres produkter – på dansk.”

Hvad laver du mest med din datter?
”Min datter og jeg leger meget, men hun elsker heldigvis også at gå med i naturen. Og jeg elsker at fortælle hende historier og vise at blomster skifter farve, når man trykker på dem. Hun er kun 3,5 år gammel, så hun forstår det ikke helt, men interessen er der.”

Hvad betyder det for dig at vinde Årets Ildsjæl ved Danish Beauty Award?
”Det var dejligt og fantastisk. Det er den største kadeau. Det er en stor anerkendelse efter 20 år i branchen. Det er ikke for et enkelt produkt, men det er jo mig, der har fået prisen – og brandet som helhed, så det kan jeg virkelig bruge.”

Hvad vil du gerne huskes for?
”At jeg er et ordentligt og godt menneske. Og så Repair selvfølgelig.”

Repair - fås udover den originale nu også med SPF, uparfumeret og warming-effekt

Dommernes ord om vinderen lød:
”Der er altid en dejlig aura, imødekommenhed og venlighed omkring Raz. Vi kender ham fra Torvehallerne, fra TV, fra videoer og foredrag, hvor han deler ud af sin enorme viden om urter og ingredienser, der kan gøre en forskel for mange menneskers hud. Raz har relanceret sit brand i 2022, og dommerne har lagt mærke til det. Der har ikke været et dommermøde, uden at Raz og Raz Skincare-produkterne har været på dommernes læber – med den nye Repair også i bogstaveligste forstand. Og ikke at forglemme på fødderne… Vi er begejstrede for retningen og den udviklingsrejse brandet gennemgår. Rejsen må fortsætte, for Raz søger altid ny inspiration, så han kan fortælle os nye historier med sine produkter. Vi glæder os til at følge med.”

Ai står for Anti irritation og er med sydesalt og purpurpil. Anti-irritation er for Raz meget mere end hudpleje. ”Du skal prøve at gå gennem Strøget og smile til enhver person, du møder og se, hvad der sker. Folk smiler tilbage.” Raz spreder glæde og får den mange gange tilbage. Også når han har hjulpet endnu et menneske med sine problemknuser-produkter

August 28, 2023 5:20 pm