Kategoriplacering- og beskrivelser

Placering i kategori

Leverandører skal ved tilmelding af et produkt selv angive kategorien, som det indsendte produkt tilhører. Hvor der kan være tvivl om kategori-placering, vil der blive taget hensyn til, hvordan og til hvem produktet er markedsført og distribueret. Et produkt kan godt være tilmeldt, blive nomineret i og vinde flere kategorier.

Er det beskrevet, at kategorien kan blive opdelt, da tilmeld til hovedkategorien.

Hvis du fx vil tilmelde en nicheduft da tilmeld til Årets Duft og/eller Årets Nichepris.

Kategorierne 2023

ÅRETS HÅRPLEJEPRIS – POPULÆR / LUKSUS
Årets Hårplejepris inkluderer alle produkter til pleje af håret, men ikke produkter til hårstyling, der har sin egen kategori. Plejeprodukter kan være shampoo, balsam (også shampoo/balsam-sæt), hårmasker eller hårolier. Produkterne vurderes bl.a. ud fra sammensætning, effektivitet, betydning for hårets udseende, samt duft og konsistens. Lever produktet op til det lovede mht. anprisning af egenskaber f.eks. blødgørende effekt, shine, volumen, farve og hårtype? Kvalitet, idé og nyskabelse vurderes. Kategorien opdeles i to priser: Populær og luksus, hvor populær er lettilgængelige produkter ofte fra supermarked eller apotek, mens luksus er selektiv i sin distribution, men kan både findes i detail og professionelt i saloner.

ÅRETS HÅRSTYLINGPRODUKT
Årets Hårstylingprodukt vurderes ud fra bl.a. sammensætning, effektivitet, betydning for hårets udseende, samt holdbarhed, duft og konsistens. Holder produktet mht. shine, volumen, hold og fleksibilitet mv.? Produktets kvalitet, idé og nyskabelse vurderes. Hvis antallet af tilmeldinger er til det, så vil kategorien blive delt op i POPULÆR og LUKSUS. Hvis ikke, vil ’værdi til prisen’ blive taget med i betragtning for populær-produkterne. Populær forstås som lettilgængelige produkter fra massemarkedet, mens luksus er stylingprodukter, der anvendes og sælges professionelt, men også luksuriøse produkter fra detail.

ÅRETS MAKEUPPRODUKT – POPULÆR / LUKSUS
Holdbarhed, lethed, skin feel, farver og konsistens er parametre, der har stor betydning i vurderingen af Årets Makeupprodukt. Der lægges vægt på både nyskabelse, emballage og anvendelighed. Til Årets Makeupprodukt kan indsendes både produkter og looks. Kategorien inkluderer produkter såsom concealer, pudder, primer og foundation, men også den dekorative makeup som læbestift, øjenskygge, paletter, neglelak, mascara mv. En vigtig overvejelse ved placering i kategorien er, hvorvidt produktet er makeup eller hudpleje – eller eventuelt begge. Der findes vindere blandt produkter i kategorierne Populær og Luksus. Produkter, der sælges og anvendes på Klinik/Salon/Spa, vil som udgangspunkt indgå under Luksus. Populær inkluderer også de meget budgetvenlige produkter, mens Luksus inkluderer produkter fra semi-selektive brands.

ÅRETS KROPSPLEJEPRODUKT – POPULÆR / LUKSUS
Årets Kropsplejeprodukt vurderes ud fra bl.a. sammensætning, skin feel, sanseindtryk, nyskabelse og innovation. Lever produktet op til det lovede mht. hudtype og effektivitet? Er det et lækkert produkt mht. duft og konsistens? I denne kategori inkluderes også produkter til pleje af negle, hænder og fødder. Renseprodukter har egen kategori, så der kan skelnes mellem, hvorvidt den primære funktion er pleje eller rens. Der uddeles to priser: en til Populær og en til Luksus, hvor professionelle produkter som udgangspunkt vil høre under Luksus.

ÅRETS ANSIGTSPLEJEPRODUKT – POPULÆR / LUKSUS, DETAIL / LUKSUS, PROFESSIONEL
Når produkter til ansigtspleje vurderes, vil der blive set på ingredienser, effekt i henhold til løfter, skin feel, konsistens, duft, målgruppe og funktionalitet. Også parametre som innovation og nyskabelse indgår i helhedsvurderingen. I kategorien Årets Ansigtspleje inkluderes også masker, hvis de primært har plejende egenskaber. Renseprodukter har egen kategori, og der er også en selvstændig kategori til Årets Serum. Årets Ansigtsplejeprodukt opdeles i tre underkategorier. Der findes hudplejevindere blandt produkter i kategorierne Populær, Luksus Detail og en separat kategori for Professionel. Populær inkluderer også de meget budgetvenlige produkter, mens Luksus inkluderer produkter fra semi-selektive brands.

ÅRETS SERUM
I Årets Serum vil dommerne vurdere effektiviteten, og det kan være på mange parametre: et ekstra fugtboost, pleje i form af olie, vitaminer eller hudens mikrobiom. Dommerne vil kigge på aktive ingredienser målrettet særlige tiltag fx pigmentforandringer, akne eller rynker, og det vil blive vurderet, hvordan samspillet med øvrige plejeprodukter fungerer. Serum kan være både til ansigt og krop. Andre betegnelser kan fx være ”concentrate” eller ”essence”.

ÅRETS RENSEPRODUKT
Et produkt, der anvendes til at rense ansigt og/eller krop. Her er tale om renselotion, skrubbecreme, masker, skintonic, sæber, shower gel og lignende til ansigt og krop. Her bliver alle skønhedsprodukter, hvor afrensning af huden er den primære funktion, inkluderet. Produkter – fx masker – med plejende funktion vil umiddelbart være i kategorien ansigtspleje/kropspleje, men kan godt være hjemmehørende i begge kategorier. Effektivitet, resultat, convenience, duft og konsistens er nogle af de parametre, der vil blive kigget på. Kategorien inkluderer renseprodukter fra både populær og luksus – detail og professionel.

ÅRETS HERREPRODUKT
Kategorien inkluderer alle produkter markedsført særligt til mænd og målrettet specifikke maskuline behov. Det kan fx være til shaving, skæg-, ansigts- og kropspleje, masker eller makeup. Sammensætning, nyskabelse og funktionalitet vil indgå i bedømmelsen.

ÅRETS DUFT
Vi opdeler i 2023 ikke Årets Duft i feminint eller maskulint – bare Årets Duft. Vi vil derimod opfordre alle til at tilmelde en funktionel duft – og hvis tilmeldingerne tillader det, så kan vi uddele ÅRETS FUNKTIONELLE DUFT også. En funktionel duft er en mood-duft, en roomspray, et duftlys eller lignende, der spreder duften omkring os. I duft-kategorien er det først og fremmest duften, der bedømmes. Der tages blandt andet hensyn til komposition, harmoni, nyskabelse, målgruppeappeal samt oplevelse af flakon og emballage i en helhedsvurdering.

ÅRETS NICHEPRIS
Nicheprisen gives til et nicheprodukt eller et nichemærke. Et nicheprodukt opfylder typisk et helt specifikt behov og kan også kaldes et “specialprodukt”. Det er nyt, innovativt og sandsynligvis lidt anderledes end de produkter, vi sædvanligvis møder. Måske er det kun en begrænset del af forbrugerne, der har behov for dette produkt, men det kan alligevel godt være bredt distribueret. Et nichemærke kan også være et brand, der distribueres via et meget smalt forhandlernetværk – et mærke, som forbrugeren selv skal lede efter. Selve produkterne under dette mærke kan være produkter, der opfylder almindelige behov og behøver ikke at være specialprodukter. Historie, idé, koncept og nyskabelse vægter tungt i denne kategori. Hvis tilmeldingen af nichedufte er stor, vil vi kunne uddele en særskilt NICHEDUFT.

ÅRETS NYE BRAND
I kategorien Årets Nye Brand vurderes et brands indtog på det danske marked i 2023. Det kan både være et nyt dansk brand eller et internationalt brand, der kommer til Danmark. Årets Nye Brand skal have gode værdier. Det skal være et brand, der er kommet for at blive. I kategorien accepteres også lancering af mærker, der i løbet af året er officielt lanceret i Danmark og nu bliver ’brandet’ via en udpeget distributør, så det er bredt tilgængeligt. Der kan være gråzoner lige omkring årsskiftet for lanceringsdatoen for henholdsvis presse, detailhandlen og forbrugere. Vi kan vælge at opdele i ÅRETS DANSKE BRAND og ÅRETS INTERNATIONALE BRAND. Hvis tilmeldingerne er mange nok.

ÅRETS DANSKE PRODUKT
Årets Danske Produkt tildeles et produkt udviklet og/eller produceret i Danmark. Produktet kan være særligt tilpasset danske forhold, danske forbrugere eller udviklet af innovative og kreative danskere. Det kan godt være produceret i udlandet, men recepten skal i så fald være udviklet i Danmark.

ÅRETS DANSKE BRANCHEPRIS
Denne kategori skal tilgodese den danske skønhedsbranche, der er inde i en rivende udvikling. En branche, der kan gøre sig både nationalt og internationalt – er omstillingsparat og betænksom. De danske virksomheder er frontløbere på det grønne område og er eminente til at skabe produkter, der tager særlige hensyn. Prisen kan gives til både en dansk serie, et dansk brand, en dansk produktionsvirksomhed, en dansk distributør eller en person fra den danske skønhedsbranche.

ÅRETS GRØNNE PRIS
Årets Grønne Pris er miljøprisen. Den tildeles et produkt, et mærke eller en virksomhed, der befinder sig i “den ekstra grønne kategori”. Det stiller store krav til begrundelserne, der skal følge produkterne, så de understreger, hvordan produktet bidrager til et mere bæredygtigt forbrug, til CO2-reduktion, miljøvenlig emballage, til bedre miljø generelt. I denne kategori befinder sig virksomheder, mærker, produkter, der tager helt særlige hensyn til emballage, transport, klima eller miljø. Det kan fx være B Corp-virksomheder eller miljøcertificerede produkter.

ÅRETS CARE & PROTECT PRIS
Prisen gives til et produkt, der har en beskyttende virkning eller tager et særligt hensyn fx beskytter mod forurening, UV- eller blåt lys. Det kan være produkter både til ansigt eller krop. Kategorien inkluderer produkter, der er særligt hensynsfulde i forhold til børn eller personer, der ikke tåler specifikke ingredienser fx parfume. Denne kategori vil derfor inkludere både uparfumerede produkter, allergimærkede produkter og produkter til børn. Kategorien inkluderer også solbeskyttelsesprodukter.

ÅRETS SERIE
En pris, der gives til en ny linje eller serie af produkter fra et eksisterende eller et nyt brand. Det kan f.eks. være en ansigtsplejeserie, der inkluderer både rens og pleje, en linje kropsplejeprodukter til en bestemt hudtype eller f.eks. en hårpleje- eller duftserie. Såfremt man ønsker et eller flere af produkterne vurderet individuelt i andre kategorier, så skal det enkelte produkt tilmeldes kategorien/erne, ellers vil dommerpanelet udelukkende vurdere serien som helhed. Serien betragtes som ”et produkt”. Tilmeldes produkter fra serien også individuelt, betragtes det som tilmelding af et nyt produkt med eget tilmeldingsgebyr, men dommerne behøver kun modtage produktet én gang. Dommerne behøver ikke modtage hele serien. Det er i orden at udvælge produkter, som repræsenterer serien godt. Dommerne skal dog modtage minimum to produkter fra serien for at kunne vurdere den som serie.

ÅRETS SKØNHEDSBEHANDLING
Prisen til årets bedste skønhedsbehandling skal gå til en behandling udført på en klinik, spa eller salon, der yder en ekstraordinær god behandling af hår, ansigt eller krop med basale eller højteknologiske produkter fra branchen. Behandlingen skal være professionel og udfylde et særligt behov, der er moderne og trendsættende. Det kan både være en holistisk well-being behandling, men også en effektiv, maskinel behandling. Forskellige typer behandlinger vurderes med forskellige parametre taget i betragtning. Ikke alle dommere prøver de tilmeldte behandlinger, men 3-5 dommere vil indledende vurdere og dele bedømmelser med resten af panelet. Bliver behandlingen blandt de 5 nominerede vil flere dommere teste behandlingen.

ÅRETS SALON/KLINIK/BUTIK/SPA
Årets Salon/Klinik/Butik/Spa skal have haft en særlig succes med at markedsføre, sælge og anvende skønhedsprodukter i 2022. Det kan både være en butik, en supermarkedskæde, et apotek, et stormagasin eller f.eks. en frisørsalon, skønhedsklinik, en spa eller en dermatologisk klinik – der sættes ikke grænser, så længe det er et behandlings- og/eller salgssted af lovlige kosmetiske produkter. Leverandører må gerne tilmelde stedet, men butikker, saloner og klinikker kan også selv tilmelde sig til konkurrencen. Husk at beskrive særlige forhold, der kendetegner stedet og som betyder, at vi har med en ekstraordinær Salon/Butik/Klinik/Spa at gøre. Fotos skal medsendes. Ikke alle dommere besøger de tilmeldte steder, men 3-5 dommere vil vurdere og dele bedømmelser med resten af panelet. Kommer stedet blandt de 5 nominerede vil flere dommere besøge stedet for at vurdere. Kan blive opdelt, så der uddeles ÅRETS SPA separat.

ÅRETS BEAUTY ACCESSORY
Her er IKKE tale om et kosmetisk produkt, men om et produkt relateret til kosmetik. Det er et produkt, der anvendes sammen med kosmetik. Det kan være pensler, pincetter, spejle osv. I 2023 vil vi overveje at opdele i to, så der uddeles en særskilt pris for ÅRETS ELEKTRISKE BEAUTY TOOL, der er en elektrisk accessory fx en hårtørrer, et glattejern og lignende.

ÅRETS INNER BEAUTY AWARD
Prisen uddeles til et Inner Beauty produkt, der gør dig skønnere og sundere indefra. Kategorien inkluderer kosttilskud, superfoods, probiotika mv., der kan have indflydelse på hår, negle og hudens tilstand, sundhed og udstråling. Produkterne i denne kategori skal have været tilgængelige på det danske marked i 2022, men er ikke nødvendigvis lanceret i 2022. Vinderprodukterne fra de seneste 5 års Danish Beauty Award kan ikke deltage igen.
Kosttilskud betragtes som fødevarer og reguleres i forhold til fødevarelovgivningen. Der er særlige regler gældende for kosttilskud i Kosttilskudsdirektivet (2002/46) og den nationale bekendtgørelse om kosttilskud (nr. 39 af 12/01/2016). Når det drejer sig om anprisninger, skal produkterne overholde de gældende regler beskrevet i Anprisningsforordningen (1924/2006) samt de godkendte anprisninger beskrevet i EFSA’s EU Register on nutrition and health claims. Dommerpanelet forbeholder sig ret til at bede om yderligere information og dokumentation.

INFLUENCERS’ CHOICE AWARD
Denne pris gives til et produkt, der anses som noget særligt hos en række af danske skønhedsinfluencers. Dommerne vil udpege de nominerede og derefter bede leverandørerne sende produktet til gruppen af de udvalgte influencers (6-8 ekstra produkter). Influencers vil udpege en vinder af kategorien Influencers’ Choice Award. Ved at vælge kategorien Influencers’ Choice Award ved tilmelding tilkendegives det, at man gerne bidrager med produkter til vurdering hos Influencer-panelet.

ÅRETS KLASSIKER
Årets Klassiker er ikke en nylancering i 2022, men et produkt, som igennem flere år har haft – og fortsat har – en fast plads på hylderne. Det var nyskabelse og innovation engang, og konceptet skal stadig holde. Der ses på, hvorvidt produktet stadig er en bestseller, men der kigges også på sammensætning, effektivitet, duft, konsistens, og om produktet lever op til løfterne bag. Leverandører er meget velkomne til at indsende produktforslag, men dommerpanelet vil også selv finde produkter, der kan modtage prisen som Årets Klassiker. Der vil ikke være 5 nominerede i denne kategori, men vinderen vil blive afsløret ved afholdelsen af Danish Beauty Award 2023. Der tages ikke tilmeldingsgebyr for forslag til Årets Klassiker.

ÅRETS ILDSJÆL
Prisen gives til en person, der brænder for skønhedens og kosmetikkens verden, og som gør en ekstra indsats i eller for branchen i Danmark eller udlandet. Forslag modtages gerne til denne kategori. Der er ikke et tilmeldingsgebyr for Årets Ildsjæl.

GOODIEBOXPRISEN 2023
Prisen gives til et GOODIEBOX-produkt, som bliver udpeget af GOODIEBOXes abonnenter i en special edition Danish Beauty Award GOODIEBOX med 5-6 produkter. Produktet skal være et kosmetisk produkt – det kan være hudpleje, makeup, til håret eller andet under definitionen af kosmetik, men kan eventuelt også være en beauty accessory. Special edition GOODIEBOXen bliver sendt ud til alle abonnenter i foråret 2023. Kravet for at være med er, at du bliver udvalgt af GOODIEBOX og leverer produkter til boxen, så en vinder kan blive fundet hos alle GOODIEBOXes abonnenter. Se sidste års DBA-box på www.goodiebox.dk under tidligere boxe. Kontakt GOODIEBOX for at komme i betragtning på line@goodiebox.dk/tlf. 31 32 17 38.

MATAS-PRISEN 2023 – ÅRETS NYHED 
Beautynyheder er vigtige for Matas, og Matas-prisen er derfor i 2023 ÅRETS NYHED. Matas’ kunder og butiksmedarbejdere vil sammen finde kandidater og en vinder uafhængigt af Danish Beauty Awards dommerpanel.

TILMELD HER

Alle kosmetiske produkter, der er lanceret på det danske marked i 2023 kan være med ved Danish Beauty Award 2024. Også steder, behandlinger, inner beauty produkter, funktionelle dufte og beauty accessories kan deltage.

Det er muligt at tilmelde i alle de kategorier, hvor du mener, det naturligt hører hjemme. Et dommerpanel skal modtage produkterne til test. De vil vurdere og udvælge 5 nominerede i hver kategori – og derefter en vinder, der bliver afsløret ved awardshowet den 19. april 2024 i Tivoli Congress Center.

TILMELDINGEN til DBA 2024 ÅBNER SNART